1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

107 jaar Grand Hotel Central

Grand Hotel Central is een van de twee gebouwen op de Kruiskade die het bombardement op Rotterdam in 1940 heeft droostaan, samen met het Oude Luxor Theather.

Grand Hotel Central is in 1917 in opdracht van de heer Allard gebouwd. De heer Allard was de eerste eigenaar van het hotel. Vanaf het begin telde het hotel 64 kamers, had het een grote keuken met eveneens een groot restaurant. Bij het publiek stond het hotel bekend als het best tegen brand beveiligde hotel van Rotterdam. In 1922 werd het hotel overgenomen door de stedelijke hypotheekbank. Nadat het 10 jaar niet gebruikt is als hotel, heeft de heer Phillipsen, over-overgrootvader van de zonen van de vorige eigenaresse mevrouw Phillipsen, het gekocht voor fl. 350.000.

Onder de leiding van de heer A. Phillipsen liep het bedrijf beter en beter. In 1935 zijn er 45 kamers bijgebouwd. Deze kamers kwamen aan de achterzijde van het reeds bestaande pand. Deze uitbreiding was echter geen lang leven beschoren, want in de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Deze uitbreiding werd niet meer herbouwd, omdat de Duitsers dit niet toestonden. In de jaren 50 werden alle kamers geheel gemoderniseerd en voorzien van telefoon, bad of douche. Deze modernisering was noodzakelijk om aan de wensen van de gasten te kunnen blijven voldoen en om concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden.

De lobby van Grand Hotel Central werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog door de schoonvader van de latere eigenaresse, mevrouw Phillipsen in beheer gehouden. Vervolgens nam de echtgenoot van mevrouw Phillipsen het hotel over. In 1997 overleed hij en de weduwe Phillipsen zette het familiebedrijf voort samen met haar  twee zonen en de heer Valster, een vriend  van de familie. Vanaf augustus 1999 was het hotel in bezit van de heer Valster. Hij liet de  keuken en dus ook het restaurant sluiten, omdat deze niet winstgevend genoeg waren. Door deze en enkele andere aanpassingen kwam het hotel weer tot bloei.

In het begin van de nieuwe eeuw, heeft de huidige exploitant het hotel overgenomen. De voorgevel van het hotel is monumentaal.